Svarīga ziņa! Important message

Šomēnes es no šī bloga atvadīšos uz visiem laikiem. Līdz mēneša beigām ierakstus centīšos likt gan šeit, gan jaunajā blogā, bet pēc tam, tikai jaunajā. Tādēļ, ja vēlaties arī turpmāk lasīt manu blogu - sāciet to darīt http://sirdschukstiklusumaa.wordpress.com/
Paldies!

This month I'll say good-bye for ever to this blog. Till the end of this month I'll try to post both here and in my new blog, but after that, only in the new one. So, if you're willing to go on reading my blog - start doing it http://sirdschukstiklusumaa.wordpress.com/

Thank you!

otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Lazanja


Kuram gan negaršo lazanja? Garda, sātīga un ar sieru. Mmmm… Bet ar šo ēdienu saistās vēl 2 īpašības – trekni un dārgi.
Nav noslēpums, ka makaroni, malta gaļa, siers un piens nesaistās ar veselīgu un diētisku uzturu.
Un, ja parēķina, tad normāla malta gaļa, lazanjas speciālās makaronu plāksnes un siers nu nemaz nav lēti.
Abi šie ir iemesli, kas, pieplusojot darbietilpīgo pagatavošanu, šo ēdienu atstāj retām svētku reizēm.  Tā kā man aktuāli ir gan ietaupīt finanses, gan kalorijas, tad man top sava lazanja.

Uz 4-6 porcijām (atkarībā no porciju lieluma) jeb vienu standarta stikla cepeškrāsns trauku vajadzēs:
~250g lazanjas plāksnes
300g maltā gaļa (man bija cūkgaļa, ja grib liesāk, var ņemt liellopu)
250g tomātu pasta (sezonā tās vietā lieku svaigus tomātus, nesezonā vēl var likt tomātus savā sulā)
~200g siers
un no šīs vietas sākas improvizācija un katra vēlmes/pieejamie produkti/produkti, ko kāds neēd
es liku
1 sīpolu
2 ķiplokdaivas
200g burkānus
~75g puravs
200g sēnes (man bija pašu lasītās – sālītas un nomērcētas, bet to vietā var likt arī šampinjonus)
garšvielas – sāls, melnie pipari, saldās paprikas pulveris, lauru lapas, liellopa buljona kubiņš un cukurs (tomātu pasta ir skābena un tāpēc pievienoju 2 tējkarotes cukuru)

Sāk ar mērces gatavošanu. Klasiskajā lazanjā ir 2 mērces bešamel (baltā miltu-piena mērce ar krietnu siera daudzumu) un bolonese (maltā gaļa ar tomātiem). Manā gadījumā ir tikai viena mērce.
Mērcei sagriež/sarīvē visus dārzeņus un sēnes. Knifiņš par dārzeņiem – esmu izmantojusi arī saldēto dārzeņu maisījumus, kurus pāris reizes apleju ar karstu ūdeni, lai atkūst un pēc tam sausus sablendēju putrā. Tā arī dārzeņu neēdājiem nebūs ne mazākās nojausmas, ko viņiem cenšas iebarot ;) Tā labi aiziet arī pākšu pupiņas un briseles kāposti.
Tātad, kad viss sasmalcināts, apcep uz pannas sīpolus, ķiplokus, puravu, sēnes, un malto gaļu. Katliņā ar pāris krūzēm ūdens kādu brīdi pavāra apcepās un svaigās mērces sastāvdaļas, pievieno tomātu pastu un garšvielas. Mērcei jābūt pašķidrai. Ja nebaidās no kalorijām, tad mērcē var iemaisīt pāris ēdamkarotes miltus, lai lazanjas cepšanās procesā mērce saceptos tumīga.
Kad mērce gatava, sarīvē sieru, ieslēdz cepeškrāsni, lai silst un riktējas uz lazanjas salikšanu.
Ja lazanju cepamtraukā kārtosi uz galda vai kādas citas karstumneizturīgas virsmas, neaizmirsti zem cepamtrauka palikt apakšā paliktni, jo mērce ir karsta un trauks sakarsīs!
Kārtošanu sāk ar nedaudz mērci trauka apakšā, tad liek kārtu ar plāksnēm. Ideāli, ja trauks ir kantains. Man tāds nav, tāpēc nākas lauzt plāksnes gabalos un censties kārtot pēc formas, taču galarezultāta garšu un izskatu tas neietekmē. Uz plāksnēm lej atkal mērci biezā kārtā. Un atkal plāksnes. Šādi turpina līdz trauks pilns. Svarīgi atcerēties 2 lietas – līdz trauka malām jāatstāj 1,5-2cm malu, citādi šķidrums vārīsies pāri malām un piedegs, gan uz cepmtrauka malām, gan cepeškrāsnī; pēdējā kārta ir mērce, kam jānosedz visu makaronu kārtu. Siers.Sieru es nedaudz iekaisīju 2 kārtās tieši uz mērces, bet atstāju apmēram 100g virspusei. Virspusei es pusi sieru uzkaisu pirms cepšanas un otru pusi apmēram 5 minūtes pirms gatavības.
Lazanju cepu apmēram 30 minūtes 220-250 grādos. Kad gatava, ļauju kādas 10 minūtes tai atpūsties un tikai tad griežu gabalos un cenšos pa smuko uzliku porcijas.
Labu apetīti!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Par mani

Mans fotoattēls
Dzimu, augu, visu savu līdzšinējo mūžu dzīvoju vēju (vētru), mūzikas un salauzto lietussargu pilsētā Liepājā... Te arī meklēju savu dzīves ceļu un pavadoni šajā ceļā. Laiku īsinu skatoties filmas, lasot grāmatas, darbojoties ar savām meitenēm (sune un kaķe), bet tomēr tam visam pāri ir krustiņošana. Esmu cilvēks ar savu reliģiju, kas nav ne īsti pagānu ne īsti kristiešu, tāpēc kristīgos simbolus nenēsāju un reliģiskās diskusijās cenšos neiesaistīties. Ja ir no kā un kam, tad mīlu gatavot un par dzīves lielākajām baudām uzskatu ēšanu un gulēšanu.

Arhīvs