Svarīga ziņa! Important message

Šomēnes es no šī bloga atvadīšos uz visiem laikiem. Līdz mēneša beigām ierakstus centīšos likt gan šeit, gan jaunajā blogā, bet pēc tam, tikai jaunajā. Tādēļ, ja vēlaties arī turpmāk lasīt manu blogu - sāciet to darīt http://sirdschukstiklusumaa.wordpress.com/
Paldies!

This month I'll say good-bye for ever to this blog. Till the end of this month I'll try to post both here and in my new blog, but after that, only in the new one. So, if you're willing to go on reading my blog - start doing it http://sirdschukstiklusumaa.wordpress.com/

Thank you!

otrdiena, 2011. gada 11. janvāris

Vakariņas ar noklausītām kotletēm

Reiz, stāvot autobusa pieturā, nejauši sadzirdēju kādas telefonsarunas sākumu, kas skanēja "Meitiņ, paklausies, kādu kotlešu recepti dabūju! Ļoti gardas, pilnīgi mutē kūst!..." Loģiski, ka mana uzmanība bija piesaistīta un tālāko sarunu noklausījos jau ar nodomu. Drīz arī izcepu un tiešām ir ļoti gardas!
Tad nu šoreiz viena ēdienreize: griķi ar mērci un kotletēm.

Jo vairāk sanāk runāt ar citiem par griķu pagatavošanas veidiem, jo vairāk varianti uzrodas. Tad nu padalīšos kā es vāru griķus. Es ņemu nepilnu krūzi griķus (uz 2 ēdājiem), apleju ar aukstu ūdeni un lieku vārīties. Tiklīdz uzvārās pieberu sāli, apmaisu, uzlieku vāku un ņemu nost no uguns. Pēc 15-20 minūtēm ir mīksti, irdeni un nepārvārīti. Parasti vakariņu gatavošanu sāku ar griķu uzvārīšanu, un tad, kamēr gatavoju pārējo, griķi gatavojas paši bez uzmanīšanas.

Kad cepu kotletes, tad cepšanas beigās top arī improvizētā mērce. Kotlešu masu (tādu, no kādas cepu kotletes) uz pannas apcep, pievieno nedaudz ūdens un garšvielas un beigās nedaudz krējuma. Var izmantot arī cepšanās procesā izjukušas kotletes, kuras saspaida uz pannas. Kotlešu masu uz katru ēdāju ņemu apmēram tik, cik vajag 1 kotletei.

Kotletēm vajadzēs:
malto gaļu
sēnes (noklausītajā receptē bija šampinjoni, bet es lieku rudenī lasītās sēnes)
pāris šķēles baltmaize (var likt rīvētu svaigu kartupeli)
krējums (oriģināli bija saldais, es lieku skābo)
sīpoli
pāris ķiplokdaiviņas
sāls, pipari

Precīzus daudzumus nepateikšu - cik gaļu, cik maizi un cik sēnes... es lieku tā, lai sēnes + krējumā izmērcēta maize ir apmēram tik pat daudz, cik maltā gaļa.

Tātad, pie gaļas piemaļ sīpolus, ķiplokus un sēnes, pie vienas gaļasmašīnas smērēšanas samaļ arī maizi, ko aplej ar pāris ēdamkarotēm krējuma. Pie iegūtās masas pieber sāli un piparus un pieliek tējkaroti mārrutkus, piemaisa izmirkušo maizi un kārtīgi izmaisa.

Cepot jāņem vērā, ka sēnēm (vismaz manējām) ir tendence ātri apbrūnēt.

Gatavās kotletes ir sulīgas un tiešām kūst mutē, bet sēņu garšu īpaši nejūt, tāpēc šīs kotletes var iebarot arī tiem vīriem un bērniem, kas, ieraugot sēnes, piesaka badastreiku.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Par mani

Mans fotoattēls
Dzimu, augu, visu savu līdzšinējo mūžu dzīvoju vēju (vētru), mūzikas un salauzto lietussargu pilsētā Liepājā... Te arī meklēju savu dzīves ceļu un pavadoni šajā ceļā. Laiku īsinu skatoties filmas, lasot grāmatas, darbojoties ar savām meitenēm (sune un kaķe), bet tomēr tam visam pāri ir krustiņošana. Esmu cilvēks ar savu reliģiju, kas nav ne īsti pagānu ne īsti kristiešu, tāpēc kristīgos simbolus nenēsāju un reliģiskās diskusijās cenšos neiesaistīties. Ja ir no kā un kam, tad mīlu gatavot un par dzīves lielākajām baudām uzskatu ēšanu un gulēšanu.

Arhīvs